Sociale media en huisbewaking

Sociale media en huisbewaking
Indien u wilt zorgen voor een goede huisbewaking is het verstandig om alle ramen en deuren goed af te sluiten, maar er daarnaast ook voor te zorgen dat u eventuele inbrekers niet op ideeën brengt. Veel mensen doet dit zonder dat ze het door hebben, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de sociale media als Facebook en Twitter. Inbrekers maken dankzij gebruik van deze kanalen, aangezien het ze een hoop informatie oplevert over de momenten waarop mensen niet thuis zullen zijn.

Beperk Facebook tot vrienden

Het is allereerst verstandig om uw Facebook te beperken tot uw (online) vrienden, aangezien u de kans op een inbraak daarmee een stuk kleiner maakt. Het is een indirecte vorm van huisbewaking, aangezien u er als het ware voor zorgt dat eventuele inbrekers niet de mogelijkheid hebben om mee te lezen over de plannen die u maakt. Door in de standaardinstellingen op Facebook of Twitter aan te geven dat uw berichten alleen bedoeld zijn voor vrienden (of followers op Twitter) zorgt u ervoor dat uw berichten niet zomaar heel Nederland door kunnen zwerven. Dit is een effectieve vorm van huisbewaking, omdat u als het ware de bron van veel problemen wegneemt.

Geen vakantiedata plaatsen

Daarnaast is het verstandig om in ieder geval nooit te spreken over vakantiedata, wanneer u gebruik maakt van de verschillende sociale media. Geef dus aan dat u de komende zomer naar Spanje op vakantie gaat, maar zeg niet dat u van 4 juli tot 28 juli weg zal zijn. Uw vrienden weten waarschijnlijk allang wanneer u vertrekt of kunnen daar op een persoonlijke manier naar vragen. Door dit niet via de sociale media te doen hebben inbrekers in ieder geval niet de mogelijkheid die informatie op te vangen en kunt u de indirecte vorm van huisbewaking meer kracht bijzetten.

Sociale controle

Op sociaal gebied is het daarnaast verstandig om gebruik te maken van controle, bijvoorbeeld door de mensen die bij u in de buurt wonen. U kunt dit doen door men af en toe gewoon eens een kijkje te laten nemen in uw woning, wanneer u er niet bent. Zij kunnen dan de planten water geven of de hond een keer uitlaten, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de afspraken die u maakt. Het sociale aspect van huisbewaking zorgt ervoor dat inbrekers merken dat uw woning niet volledig verlaten is, waardoor het lastiger wordt om de woning binnen te dringen zonder dat iemand het merkt.

Alarmsysteem of camerasysteem

Uiteraard is het daarnaast verstandig om er met behulp van een alarmsysteem of een camerasysteem voor te zorgen dat inbrekers op heterdaad betrapt kunnen worden wanneer ze toch een poging ondernemen. Indien u de indirecte vormen van huisbewaking via bijvoorbeeld de sociale media heeft toegepast is de kans op een poging een stuk kleiner. Wanneer men toch een poging onderneemt zullen anderen dat merken, of kunt u zelf meekijken via het camerasysteem. Zo kunt u vervelende gevolgen zoveel mogelijk voorkomen en er eventueel voor zorgen dat de dader gemakkelijker gepakt kan worden.