Inbraak voorkomen

Inbraak voorkomen
Een goede huisbewaking begint met een goede voorbereiding, aangezien u een inbraak kunt voorkomen door op een verstandige manier met uw woning om te gaan. U kunt er op die manier in ieder geval voor zorgen dat een gelegenheidsdief niet de mogelijkheid heeft om binnen te dringen. Daarnaast kunt u het de meer professionele inbrekers in ieder geval zo moeilijk mogelijk maken. Deze voorzorgsmaatregelen werken het best in combinatie met een alarmsysteem of camerasysteem, zodat u bijvoorbeeld veilig op vakantie kunt.

Deuren goed op slot

Doe allereerst altijd alle deur goed op slot. Dat lijkt een open deur, maar het is iets wat veel mensen vaak vergeten, waardoor er gemakkelijk binnengedrongen kan worden. Laat een deur niet zomaar dichtvallen, ook niet wanneer er aan de buitenkant geen klink zit (voordeur). Inbrekers maken gebruik van een methode die ‘flipperen’ wordt genoemd, waarbij ze de sluiting als het ware open kunnen wippen met een flexibel stuk plastic als een pinpas of creditcard. Doe de deur dus altijd goed op slot en voorkom daarmee dat men deze manier van inbreken kan gebruiken, iets wat vooral in studentenhuizen erg populair is.

Meerdere sloten aan een deur

Het is daarnaast verstandig om meerdere sloten op een deur te installeren, waardoor het niet zomaar mogelijk is om binnen te dringen. Kies daarbij ook voor sloten aan de binnenkant wanneer je wil voorkomen dat men ’s nachts binnen kan sluipen. Die sloten zijn vanaf buiten niet open te maken, waardoor u een inbraak kunt voorkomen. Daarnaast zijn de losse rozetjes vaak voldoende als een vorm van huisbewaking, aangezien dat de indruk wekt dat er meerdere sloten op een deur zetten. Dit zal een gelegenheidsdief in ieder geval afschrikken, aangezien die een huis zoekt waar hij of zij zo gemakkelijk en snel mogelijk binnen kan dringen.

Ramen afsluiten

U kunt verder een inbraak voorkomen door ramen in ieder geval altijd goed af te sluiten, of gebruik te maken van speciale sluitingen die vanaf buiten niet opengemaakt kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is het kettinkje dat met een speciale sluiting in een gleuf wordt geplaatst. Zolang inbrekers de ketting niet vanaf buiten los kunnen maken (bijvoorbeeld omdat het raam dicht dient te zitten om de sluiting los te maken) zorgt u voor een goede huisbewaking. U kunt dan een inbraak voorkomen, maar aan de andere kant ook uw woning luchten wanneer u er niet bent.

Houd alles goed zichtbaar

Zorg er tenslotte voor dat uw ramen en deuren voor andere bewoners goed zichtbaar zijn. Dit is iets wat veel mensen vaak vergeten. Het zorgt ervoor dat anderen het zien op het moment dat er iemand probeert in te breken of wanneer men op een vreemde manier bezig is met een slot. In combinatie met een alarmsysteem of een schijnwerper op basis van beweging zorgt u er bovendien voor dat eventuele inbrekers goed te herkennen zijn. Zo kunt u een inbraak voorkomen en hoeft u daar aan de andere kant niet eens veel kosten voor te maken.